Drogprevenciós Munkacsoport

Lezárult a Drogprevenciós Munkacsoport HIV fertőzés megelőzését célzó prevenciós programja Pécsett
2014. 07. 15.

A „HIV fertőzés megelőzését elősegítő, információ átadást célzó programok megvalósítása veszélyeztetett célcsoportok számára Pécsett és környékén” című, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott projektünk célja az volt, hogy  2013. július 1. és 2014. június 30. között a Pécsett és környékén élő prostituáltak és szexmunkások, valamint zenés-táncos szórakozóhelyeken megforduló veszélyeztetett fiatal felnőttek körében olyan prevenciós programot valósítsunk meg, amely elősegíti a HIV fertőzés és AIDS, valamint az egyéb szexuális úton terjedő betegségek előfordulásának mérséklését.


Célcsoportonként eltérő módszerrel szerettünk volna hozzájárulni a biztonságos szexuális magatartás kialakításához, valamint a témával kapcsolatos ismeretszint növeléséhez:

- prostituáltak és szexmunkások körében megkereső munka keretében óvszer osztás, illetve írásos (szóróanyag útján) és szóbeli edukáció Pécs Keleti Városrészében, illetve a 6-os főút Pécsről Szentlőrincre vezető szakaszán.

- veszélyeztetett fiatal felnőtt célcsoport (elsősorban az azonos neműekkel és az ellenkező neműekkel szexuális kapcsolatot létesítők közül a védekezés nélküli nemi életet élők, illetve a partnereiket gyakran váltogató vagy intravénás droghasználó személyek) körében zenés-táncos szórakozóhelyeken végzett edukációs, egészség-promóciós megjelenés (tanácsadás, HIV és AIDS témájú totó), óvszer és szóróanyag osztás havonta 1 alkalommal (a program 1 éves időszaka alatt 12 alkalommal, 4 óra/alkalom terjedelemben).

A projekthez kapcsolódóan elkészült egy közérthető szóróanyag is a nemi betegségek terjedéséről, tüneteiről, a megelőzés és védekezés, illetve a kezelés és szűrés lehetőségeiről. A szóróanyag teljes terjedelmében elérhető honlapunkon (Prevenciós Anyagok fül alatt).

hiv aids foto1 hiv aids foto2

hiv aids foto4 hiv aids foto 3